Wat is haptotherapie


Haptotherapie is een op de persoon gerichte behandeling met het doel leren contact te maken met jezelf en anderen. De meest directe manier om contact te maken is iemand aanraken, we staan er te weinig bij stil wat dit met ons doet en hoe we dat ervaren, terwijl deze ervaringen de basis zijn voor elk gevoelsmatig contact. We leven teveel in ons hoofd en zijn ons te weinig bewust wat er in ons lijf gebeurd. 

In de haptotherapie kan je leren ervaren wat de woorden "goed in je vel zitten" letterlijk betekenen. In contact zijn met je eigen lijf, je lijf beleven betekent ook in contact zijn met de ander en de eigen levenslust. De zin in het leven ervaren. 

Hoe maak ik contact? Maak ik wel contact? Wat zijn mijn patronen? In het affectieve contact met de haptotherapeut, kan je jezelf leren ervaren en kennen. 

Onze eerste reactie als we pijn hebben is om ervan weg te gaan, als we onze hand ergens aan branden trekken we hem weg voor we de pijn voelen. Dat is de natuurlijke beweging maar voor emotionele pijn is dat juist vaak de verkeerde richting. We willen van de pijn weg terwijl we er juist naar toe moeten, er contact mee maken om er verder mee te kunnen. Soms is de pijn te groot om aan te kunnen, dan moeten we eerst sterker worden. Soms denken we alleen maar dat we de pijn niet aankunnen. In haptotherapie, kun je leren ervaren waar de grens ligt. En leren de pijn te dragen in plaats van ervoor weg te lopen, te vermijden of het met veel moeite en kracht uit te houden.